Ett starkare Europa för ett starkare Sverige

Johan Pehrson, Elin Nilsson, Karolina Wallström och Willhelm Sundman

Liberalerna vill ha ett starkt EU-samarbete med muskler att agera mot gränsöverskridande problem. Bara så kan Sverige bli starkare.

När Sveriges frihet och trygghet hotas av krig i vårt närområde, klimatförändringar och internationell brottslighet är det viktigare än någonsin att vi håller fast vid det framgångsrika Europasamarbetet. För gränsöverskridande problem löser vi bäst tillsammans i samarbete med andra länder i Europa.

Nu är inte tiden för att begränsa EU-samarbetet. Tvärtom, när andra partier talar om gränser för EU eller rakt av önskar en Swexit går Liberalerna ensamt fram med förslag för ett starkare Europasamarbete.

För Liberalerna finns det ingen övre gräns för vårt motstånd mot Putins krig i Ukraina. För oss finns det ingen övre gräns för hur långt EU ska gå i klimatomställningen. Det finns definitivt ingen övre gräns i vårt försvar av friheten och demokratin i Europa.

Annons

För oss liberaler är det uppenbart att ett starkare Europa är en förutsättning för ett starkare Sverige. Inför valet i juni vill vi därför utveckla EU-samarbetet inom flera områden.

En ny Europapolis för att krossa gängen. När gängkriminella lätt kan korsa gränser måste också polisen kunna följa efter. Med en ny europeisk polisstyrka ska ingen gängledare kunna beställa mord i Sverige från den spanska solkusten.

En starkare försvarsunion till stöd för Ukraina. Liberalerna vill att EU utvecklar sitt försvarssamarbete för att säkerställa mer stöd till Ukraina och öka hela Europas försvarsförmåga. Vi vill se fler gemensamma upphandlingar av vapen och ett gemensamt cyberförsvar för att stoppa Putins armé av hackare.

Europa ska bli världens första fossilfria kontinent. Liberalerna vill höja EU:s klimatambitioner med skärpta klimattullar, en stopplag mot nedläggning av säker kärnkraft, laddstolpar längs Europas motorvägar och fler klimatmärkningar av varor i hela unionen.

Sverige måste införa euron. Den svenska kronan pressas av en orolig omvärld och gör oss fattigare. Med euron får vi istället en mycket mer stabil valuta och Sverige får sitta vid det förhandlingsbord som avgör Europas ekonomiska inriktning och framtid.

Agera mot skärmberoendet. När allt fler barn mår sämre framför skärmarna måste EU agera för att sätta press på internationella techjättar som inte tar sitt ansvar. Liberalerna vill att föräldrarna ska få tillgång till fungerande verktyg för att sätta tydligare gränser för sina barns skärmtid.

Ett begränsat EU-samarbete utan muskler att agera mot gränsöverskridande problem riskerar att göra Sverige svagare. Den som istället vill se ett starkare Sverige, stabilt förankrat i den europeiska gemenskapen, är välkommen att rösta på Liberalerna den 9 juni.

 

Johan Pehrson (L)
Partiledare

Elin Nilsson (L)
Riksdagsledamot för Örebro län och EU-politisk talesperson för Liberalerna

Karolina Wallström (L)
Kommunalråd i opposition, 2.e vice ordförande kommunstyrelsen,

Wilhelm Sundman (L)
Oppositionsråd, Region Örebro län